Zorgkantoor

Zo maakten we het vinden van de juiste zorg een klantvriendelijk proces

De uitdaging

Hoe zorgen we door middel van een klantvriendelijk proces dat mensen zo snel mogelijk de juiste zorg krijgen?

De aanpak

Een zorgkantoor helpt bij het regelen van langdurige zorg, bijvoorbeeld bij dementie, ernstige mentale handicaps en Alzheimer. Een werkend proces waar veel mensen van afhankelijk zijn. Dat kan je dus niet zomaar even op de schop gooien. Daarom hebben we dit proces simultaan nagebootst. Zo konden we met een klein team innoveren zonder inzet van bijvoorbeeld de IT-afdeling.

 

Hierna volgde een kwalitatieve studie onder zorgklanten en aanbieders van langdurige zorg en medewerkers van het Zorgkantoor. De uitkomsten vormden de basis voor de volgende slag. Met behulp van een slimme combinatie van digitale tools, brachten we de doorlooptijd in het zorgaanvraag-proces terug van 35 naar 8 dagen. Met een flinke stijging van de NPS-score als gevolg.

We hadden zelfs zoveel inzichten in de klant en het proces, dat we hier niet zijn gestopt. Ook het werkproces van het Zilveren Kruis Zorgkantoor namen we onder de loep. Zo hebben we hebben we direct doorgewerkt aan de optimalisatie van de interne kennisdeling. En verbeterden we de samenwerking tussen het zorgkantoor en zorgverleners bij wijzigingen in de zorgvraag.

De impact

Aanvraag proces teruggebracht van 35 naar 8 dagen

NPS-score verhoogd naar 8,9

Efficiëntere werkprocessen voor medewerkers en klanten

Verhoogde klanttevredenheid

Ook je processen verbeteren?

Bekijk hoe wij kunnen samenwerken
‘Een moeilijk proces is natuurlijk nooit leuk, maar voor familie van zorgbehoevenden is het al helemaal vervelend. Hoe bijzonder is het is als je daar verbetering in kan brengen? Dat heeft een enorme impact, mensen zijn daar echt dankbaar voor.’

Daan van Hal

Experiment Designer MakerLab

Volgende case

pijltje
alle cases

Is het al tijd voor innovatie?

Contact opnemen