31/8/2022

Dé 5 voorwaarden voor een succesvolle Design Sprint (als je het MakerLab vraagt)

Jornt van Dijk

Experiment Designer

Vaak duren innovatietrajecten maanden, soms zelfs járen voor je een werkend product hebt. Waar begin je? Hoe kom je tot de kern van een berg data? Hoe krijg je alle afdelingen en neuzen dezelfde kant op? MakerLab biedt een krachtige oplossing: de Design Sprint. Meer focus, meer resultaat. En dat in slechts vijf dagen…

Natuurlijk pretenderen we niet dat je in vijf dagen wereldproblematiek kunt oplossen. Stel je voor. Maar geen enkel voortslepend innovatieproces kan tippen aan de kracht en snelheid van een goede Design Sprint. Je creëert momentum en er ontstaat een gezamenlijke mindset en eigenaarschap over het vraagstuk. We ontwikkelen binnen een werkweek een scherp inzicht in de wensen van de klant en werken toe naar een eerste solide prototype van een product of dienst.

Zo’n sprint verloopt niet zonder goede voorbereiding en facilitatie. Deze vijf focuspunten gebruikt MakerLab om een gewone sprint, we zeggen het maar gewoon eerlijk, uitzonderlijk te maken.


1. Inhoudelijke kennis is key

Sommige dagen van de sprint staan bol van de discussie. Vragen als: is dit echt een probleem voor onze doelgroep? Past onze oplossing goed in de context? Hoe combineren we alle ideeën tot iets sterks? Zonder kennis en expertise in het sprintteam worden discussies al snel hypothetisch: ‘Het zou kunnen dat…’

MakerLab levert altijd een team van experts uit verschillende disciplines zodat we scherpe vragen kunnen stellen over elk aspect van een probleem.


2. Geen Design sprint zonder (UX) designers

Het kernteam staat. De kamer zit vol kennis over het onderwerp. Als we alleen inhoudelijke experts uitnodigen, loop je in een Design Sprint vrij snel tegen obstakels aan. Een groot deel van het proces leunt op het bouwen en testen van een prototype. Het toevoegen van een sterke visual en UX designer maakt het leven een stuk makkelijker in het tweede deel van de week. Interview-vragen worden scherper en een prototype sneller en beter ontwikkeld. 


3. Faciliteren is een vak

Als facilitator kun je maar beter je avonden vrij houden om op de bank te ploffen. Bijsturen, de tijd bijhouden, modereren, notuleren – faciliteren is een pittige rol. Je rent wat af in zo’n week. Bovendien wil je te allen tijde je hoofd erbij houden. Wat als je een scherp inzicht mist? Precies. Enter, de co-piloot. Wanneer de facilitator organisatorisch bezig is, kan een collega het inhoudelijk oppakken. Zo leveren we niks in aan kwaliteit en blijft ons team even fris als op dag één.


4. Offline! Weg die apparaten

Afleiding loert altijd om de hoek. Een kleine trilling in de broekzak of een oplichtend schermpje en je hand vliegt instinctief naar je telefoon toe. Daarom zijn de beste sprints compleet offline. Geen mailtjes tussendoor, geen tabblad wat je aandacht vraagt of een appje wat je moet beantwoorden. Iedereen blijft gefocust op elkaar en het proces.


5. Een sexy eindpresentatie

Het eindresultaat van een sprint is nooit vastomlijnd. Soms resulteert het in een prachtig prototype, soms is het juist de validatie dat iets níet werkt. Wel hangt er altijd aan het einde van de week een enorme hoeveelheid kennis, ideeën en waardevolle inzichten over de doelgroep in de war room. Stuk voor stuk opstapjes voor nieuwe ontwikkeltrajecten. MakerLab legt na afloop alle opgedane kennis vast in een visueel aantrekkelijke presentatie. Zo’n sexy visual maakt pitchen naar andere afdelingen of de buitenwereld een stuk makkelijker.

Behoefte aan een lekkere boost van je innovatie? Dan is een Design Sprint wellicht de juiste oplossing. Lees hier meer over het inzetten van een sprint samen met MakerLab.