7/9/2022

Sander over de opleiding tot experiment designer: “Wij willen de brug naar de praktijk zijn”

Serra Alink

B2B Marketeer

Startende experiment designers groeien bij MakerLab razendsnel door naar volwaardige innovatie professionals. Het geheim? “Wij gunnen onze nieuwe collega’s de tijd om rond te kijken en te leren,” vertelt Sander Goudswaard, Managing Partner van MakerLab.

Hij heeft een opleiding in het leven geroepen die jonge innovators naar een volgend niveau brengt. Het doel van de opleiding? “Wij willen de brug naar de praktijk zijn.”

Al tien jaar innovatiespecialist

“MakerLab brengt al bijna tien jaar innovatie in de praktijk. Ik durf zelfs te zeggen dat we het vak mede ontwikkeld hebben. Wij hebben dan ook veel ervaring in huis, in de vorm van meer dan tien experiment designers, die altijd voor elkaar klaarstaan.

Onze kracht zit bovendien in ons grote netwerk en de connectie met MakerStreet, een collectief van de beste agency’s. Creatievelingen die klanten helpen met design, development, marketing, interim en innovatie. Onze omgeving en collega’s geven ons veel energie.”


Innovatie leren in de praktijk

“Net als bij onze collega-agency's is ons werk ontzettend creatief. We werken afwisselend met ons hoofd en onze handen. We begeleiden, interpreteren en vertalen ideeën binnen een project. Daarnaast werken we de prototypes concreet en in de praktijk uit. Al onze projecten geven tegelijkertijd een inkijkje bij veel verschillende bedrijven.

Het valt mij op dat de arbeidsmarkt op dit moment heel uitdagend is. Zowel voor bedrijven om goede krachten te vinden, als voor starters op de innovatiemarkt. Daarom vroeg ik me af: hoe kunnen we bij MakerLab jonge innovators iets bieden waardoor zij wél contact zoeken met ons? En hoe kunnen zij in rap tempo ervaring opdoen, waardoor zij binnen 2 jaar een volwaardig experiment designer zijn? Het resultaat: de vacature ‘experiment designer in opleiding’. Dit is voor starters dé brug naar de praktijk.”

Experiment designer in opleiding worden

“Met de opleiding biedt MakerLab starters op de innovatiemarkt de kans om tot de kern van het experimenteren te komen. In ons team en grote netwerk zitten veel mensen waar experiment designers in opleiding van kunnen leren. 

De opleiding bestaat uit trainingen, masterclasses en natuurlijk begeleiding. Je werkt bij ons on the job, waarbij het team als vangnet dient. Je komt bij ons binnen met een reeks competenties en wij willen die kwaliteiten in twee jaar substantieel verbeteren. Op deze manier kan je je carrière opbouwen, krijg je een goed salaris en kan je jezelf binnen en buiten MakerLab ontwikkelen.

Je wordt tijdens de opleiding begeleid door twee collega’s. De één begeleidt je in je ontwikkeling en de ander is je projectbuddy. Een projectbuddy is iemand die je tijdens een project bij de hand neemt, instructies geeft of opdrachten toeschuift binnen een project. Wanneer je van project wisselt, krijg je ook een nieuwe projectbuddy.”


Starters binnen de innovatie

“Aan starters wil ik graag nog één ding meegeven: het is oké om nog niet precies te weten wat je wil. Je moet jezelf de tijd gunnen om daarachter te komen. Wij kunnen je daarbij helpen.

Je komt bij ons met allerlei rollen in het werkveld in aanraking. Ik weet dat het spannend is om voor een definitieve rol of skill te kiezen. Het is dan fijn om bij klanten te ontdekken welke rollen er allemaal zijn. Gun jezelf de tijd om rond te kijken en te leren.”


Ben je benieuwd hoe een MakerLabber het opleidingstraject heeft ervaren? Lees dan het interview met experiment designer Mathijs.